Al Aqsa dihati :

Adalah suatu kewajipan jihad untuk membebaskan tanah air umat Islam daripada sesiapa yang menyerang atau menakluknya kerana mereka adalah musuh umat Islam- Syeikh Yusof Al Qardhawi

Allah S.W.T berfirman, “Wahai orang2 yang beriman, kamu adalah penolong kepada sesama kamu. Jika kamu tidak melakukan ini, akan timbul pecahbelah dan penyelewengan yang besar.”

Monday, 25 April 2011

Cerpen: Dia Yahudi ( Bahagian Akhir)

“Tidak. Tetapi nama keluargamu seperti menggambarkan engkau berketurunan Anglo.”

David ketawa. “Untuk pengetahuan kau, nama asal keluargaku ialah Rabinovich. Datukku berasal dari Russia. Selepas meletusnya Revolusi Bolshevik, datukku berhijrah ke Amerika Syarikat. Di sini dia menukar nama keluargaku kepada Robbins. Dalam Bahasa Ibrani, nama keluargaku ialah Rabin,” jelas David.

Salehuddin faham kini. Dia pernah terbaca tentang kecenderungan orang Yahudi menyesuaikan nama keluarga mereka mengikut negara di mana mereka tinggal dalam buku yang bertajuk ‘The Complete 
International Jew’ tulisan Henry Ford.

Sama ada di Russia, Jerman, Great Britain, Amerika Syarikat atau Perancis, nama keluarga mereka mirip dengan nama-nama keluarga yang telah sedia ada di negara-negara tersebut. Jika berhijrah ke Israel, mereka akan kembali menggunakan nama keluarga dalam Bahasa Ibrani.

“Aku keliru. Jika kau seorang Yahudi, mengapa engkau memakan daging khinzir? Bukankah orang Yahudi hanya boleh mengambil makanan yang kosher sahaja?” Salehuddin bertanya.

“Kosher mosher. Aku hanya Yahudi pada keturunan. Aku tidak lagi berpegang teguh pada ajaran agama dan cara hidup Yahudi,” kata David.“Baiklah, David.

Itu hak engkau. Di sini negara bebas. Berbalik kepada topik pencerobohan bangsa Yahudi di Palestin. Aku ingin bertanya satu soalan kepada engkau: Apakah yang akan engkau lakukan jika engkau mendapati rumah engkau dicerobohi oleh seseorang yang tidak engkau kenali?”

“Sudah tentu aku akan mengusirnya. Jika perlu, aku akan gunakan kekerasan. Jika penceroboh itu dirasakan boleh mengancam nyawaku, aku akan meminta bantuan polis,” jawab David.

“Tidakkah engkau pernah terfikir rakyat Palestin juga sedang dan telah melakukan perkara yang serupa? Apakah kau berharap mereka akan sekadar berdiam diri bila orang Yahudi merampas tanah air mereka? Apakah kau fikir mereka akan melihat sahaja bila askar-askar rejim Zionis Israel menembak ahli keluarga dan membedil rumah mereka? Kau ingat mereka akan bersorak-sorai gembira bila Amerika Syarikat membantu Israel memerangi Fatah dan Hamas?”

“Kau bercakap tentang dua senario yang sangat berbeza. Aku berhak mempertahankan hak aku sebagai seorang individu. Undang-undang mengatakan begitu. Tetapi lain dengan rakyat Palestin. Mereka melakukan keganasan. Mereka menyokong kumpulan pengganas. Pengganas tiada hak di sisi undang-undang,” David masih ingin menegakkan benang basahnya.

“Kau tersilap, David. Setiap rakyat Palestin berhak untuk mempertahankan haknya sebagai seorang individu. Sama seperti kau dan aku. Tidak salah mereka berjuang untuk mempertahankan maruah dan kedaulatan bangsa mereka.”
“Bagaimana dengan serangan bom berani mati di tempat-tempat awam? Mengapa mereka menafikan hak orang Yahudi untuk hidup dengan aman di atas tanah yang telah dijanjikan oleh Tuhan kepada kami? Tidakkah mereka tahu sebagai umat pilihan, kami yang lebih berhak untuk menguasai Jerusalem?” soal David bertalu-talu.

“Umat pilihan? Apa hak kamu untuk mengakui bangsa Yahudi ialah umat pilihan sedangkan kamu semua ingkar dengan perintah Allah SWT? Bani Israil menentang nabi-nabi dan rasul-rasul yang diturunkan oleh Allah. Bani Israel tidak mengakui Nabi Muhammad SAW sebagai nabi dan rasul yang terakhir kerana baginda berbangsa Arab dan bukannya berbangsa Yahudi seperti yang nenek moyang kamu ramalkan. Dan lihat pada diri kamu sendiri. Hidup kamu sudah jauh menyimpang daripada ajaran agama Yahudi.”

David kelihatan seperti ingin mencelah, tetapi Salehuddin cepat-cepat memintas, “Nanti dulu, David. Aku belum habis bercakap lagi. Tidakkah engkau pernah terfikir yang intifada dan serangan bom berani mati tidak akan berlaku sekiranya orang Yahudi tidak menceroboh bumi Palestin? Dalam erti kata yang sebenar, orang Yahudi yang sepatutnya dilabel sebagai pengganas.”

“Ah! Kamu goyim memang sama sahaja. Kamu tidak pernah mengerti niat baik kami. Fikiran kamu cetek. Dangkal. Akal goyim serupa sahaja dengan akal lembu,” David membentak. Dia masih tidak berpuas hati.

“Bangsa kamu terlalu sombong dan bongkak. Orang Yahudi fikir mereka segolongan manusia yang terunggul. Orang bukan Yahudi kamu samakan dengan haiwan!” nada suara Salehuddin semakin meninggi.

Muka David merah padam. Marah benar dia pada Salehuddin. “Walau apa pun yang kau katakan, aku tetap tidak akan bersetuju. Tahukah engkau, telah begitu lama bangsa Yahudi dihina dan menderita. Kami disembelih dan diseksa. Semuanya kerana kami tidak mempunyai sebuah negara yang boleh mempertahankan kedaulatan bangsa kami.”

“Malang sekali harga yang perlu dibayar untuk menubuhkan negara Israel ialah air mata dan darah rakyat Palestin.”

“Itu semua pengorbanan yang mesti dilakukan untuk merealisasikan cita-cita murni kami. Lagipun, kami percaya darah goyim halal untuk ditumpahkan. Kami hanya ingin mewujudkan utopia di dunia yang diperintah oleh seorang Raja Agung yang berbangsa Yahudi. Penubuhan negara Israel merupakan langkah pertama,” kata David.

“Aku benar-benar tak faham. Kata kamu, bangsa Yahudi ingin mewujudkan dunia yang makmur dan sentosa. Bagaimana kamu akan melakukannya sedangkan kamu sebenarnya hanya membuat kerosakan dan mendatangkan huru-hara di muka bumi ini? Bagaimana boleh timbul kebaikan daripada kebinasaan dan kesengsaraan?” bidas Salehuddin. Degil betul Yahudi seorang ini. Sayang, degilnya tak bertempat.

“Kamu tidak akan dapat memahaminya. Tidak tercapai oleh pemikiran seorang goyim seperti kamu. Kami percaya tidak salah jika kami menggunakan cara yang kotor untuk mencapai matlamat yang baik. Yang penting ialah matlamat itu sendiri. Bukannya cara untuk mencapainya.”

“Jika permulaannya buruk, sudah tentu penghujungnya buruk juga.”

“Persetankan dengan hujah-hujah kamu. Aku sudah penat bertekak dengan goyim seperti kamu ini. Bila tiba masanya nanti, kamu semua akan mengerti dan akan berterima kasih kepada bangsa Yahudi!” tegas David.

David bingkas bangun dan beredar dari situ. David Robbins @ Rabinovich @ Rabin, seorang lelaki muda Amerika yang berketurunan Yahudi, pergi begitu sahaja tanpa menyambut tangan yang dihulurkan oleh Salehuddin, seorang lelaki muda Malaysia yang beragama Islam.

Salehuddin tidak mungkin dapat melupakan peristiwa itu selagi ada hayatnya. Bagaimanapun tidaklah sampai mematahkan semangatnya memperjuangkan kebenaran. Malahan api perjuangan semakin marak dengan menjelangnya bulan Ramadan yang akan disambut umat Islam seluruh dunia. Simpatinya kepada rakyat Palestin melimpah ruah. Tekadnya bulat kini, Yahudi perlu disingkirkan dari Palestin, meskipun tidak diketahui bila keinginan itu akan menjadi kenyataan. Karya Husaini Amran
Dipetik dari Berita Harian Online

No comments:

Post a Comment