Al Aqsa dihati :

Adalah suatu kewajipan jihad untuk membebaskan tanah air umat Islam daripada sesiapa yang menyerang atau menakluknya kerana mereka adalah musuh umat Islam- Syeikh Yusof Al Qardhawi

Allah S.W.T berfirman, “Wahai orang2 yang beriman, kamu adalah penolong kepada sesama kamu. Jika kamu tidak melakukan ini, akan timbul pecahbelah dan penyelewengan yang besar.”

Wednesday, 28 December 2011

PALESTIN MU PALESTIN KU JUA, PERJUANGAN MU PERJUANGAN KU JUA


“Ya Tuhan Kami, berilah kepada mereka azab dua kali ganda dan laknatlah mereka dengan laknat yang sebesar-besarnya” – Al Ahzab 33:68.


Allahuakhbar!! Moga Yahudi laknatullah itu menerima azab yg sepedih-pedihnyanya didunia dan di akhirat. Allah tidak pernah menyalahi janji-janji-Nya, tidak pernah meninggalkan hamba-hambaNya walaupun sesaat.

“Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah) bahawasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa padaKu, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada –Ku agar mereka selalu berada dalam kebenaran”- Al Baqarah 2:186

Cuma tika ni Dia menguji kita, menguji sejauh manakah dan sebesar manakah cinta kita pada-Nya. Sebesar manakah pengorbanan yang rela kita lakukan Demi menegakkan agama-Nya. Menegakkan maruah Islam. Apakah kita rela berkorban dengan nyawa dan darah? Berkorban dengan segala harta yang dimiliki Demi berjihad di jalan Allah? Demi menegakkan agama yang satu ini!!!

Disinilah IMAN kita dapat diniai. “Sejauh MANA aku benar2 mampu berkorban untuk agamaku????”

Ada yang mengaku beriman, tetapi masih berkira untuk berkorban..masih berkira-kira untuk menjaga kepentingan masing-masing..masih berkira-kira untuk memperjuangkan kebenaran, masih mampu untuk menutup mata memekakkan telinga dengan segalanya. Masih berpura-pura untuk tidak mengerti apa-apa…masih tega-teganya menyalurkan wangnya kepada Yahudi musuh Islam itu!!

Kenapa ISLAM tidak bersatu???? Kenapa tidak diingatkan pada hadis Rasulullah s.a.w “Tidak beriman seseorang kamu sehingga kamu mengasihi saudaramu lebih dari kamu kasihi diri kamu sendiri”. Kemana perginya nilai kasih sayang mereka terhadap saudara seislam sendiri. Untuk berkorban menahan nafsu dari membeli makanan itu pun kita tak mampu, apatah lagi untuk berkorban harta dan nyawa. Dimana nilai agama dan berapakah harga ISLAM ini disisi umat-umat Islam tersebut.

Sedih sekali rasanya saat melihat saudara2 Palestin yg dibunuh saban hari..terasa seluruh hati ini bagai disiat-siat..terasa sakit dan pedih sekali. Seperti ditusuk-tusuk sembilu tajam. Tetapi, jauh dari segalanya..adakah kita tidak iri hati dan cemburu pada para saudara kita di Palestin sana? Setiap hari hidup mereka adalah PERJUANGAN. Mereka terbentang dengan jalan SYAHID. Kerana itu mereka berlumba-lumba untuk mati. Siapa yang tidak mahu mati bergelar SYAHID!!! Siapa yang tidak rindukan syurga yang dijanji untuk para syahid-Nya? Subhanallah, setitis darah mereka harumnya semerbak kasturi.

Hati kita sepatutnya menangis meronta-ronta utk berjihad disana..untuk mati juga bergelar syahid Allah. Untuk mengorbankan nyawa dan darah ini demi mempertahankan agama yang mulia ini, namun jalan juang kita kini bukan disana. Malah kita patut merasa kasihan sekali pada umat Islam di Malaysia yang masih tiada kesedaran. Kenapa harus berbangga dengan negara yang aman damai andai IMAN terkoyak dan makin suram? Kenapa berbangga dengan nikmat dan kesenangan tetapi jauh sekali dari redha Allah?? Apa ertinya!!

Kesenangan itu membuat manusia lalai, menipu manusia hidu-hidup..terasa Allah sayang dan limpahkan rahmatNya sedangkan hal itu lebih menakutkan. Apakah Allah masih pandang MALAYSIA ini? Takut sekali andai sedang dalam keseronokan dan penuh nikmat ini, tiba-tiba Allah datangkan malapetaka hingga hilang sekelip mata segalanya..Naudzubillah. Ibarat yg disebut dlm surah Al A’ra “Dan melapetaka itu datang menimpa mereka ketika mereka sedang lalai dan bergembira”. Itukah yang dimahukan??

Hati kita sepatutnya lebih sakit melihat remaja-remaja Malaysia yang terlonjak-lonjak melompat memenuhi konsert. Menangis-nangis menitiskan airmata tatkala kalah dalam pertandingan menyanyi. Apa nilai airmata yng ditumpahkan itu??? Sehebat itukah cintanya pada keseronokan dunia yang sementara itu? Hingga mampu menangis teresak-esak hanya kerana terkeluar dalam pertandingan nyanyian.


Anak-anak muda di palestin berjuang mengangkat senjata menegakkan agama ISLAM,,tetapi anak-anak muda di Malaysia menggadaikan IMAN dan MARUAH agama sendiri. Malu rasanya pada sahabat-sahabat kita di Palestin. Malu rasanya pada Allah, terasa tidak mampu mengankat muka untuk mengadap wajah kanak-kanak Palestin yg tergantung senjata di tengkuknya, yang membara semangat jihadnya, yang bila-bila pun mahu mati untuk agama-Nya, yg bila-bila pun bersedia mengorbankan nyawa dan darah mereka demi tertegaknya Islam ini. Subhanallah!! 

Ya Allah….tempatkan kami juga di kalangan para syuhadaMu..amin

"Apa yang ada disisimu akan lenyap dan, dan apa yang ada disisi Allah adalah kekal. Dan sesungguhnya Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang sabar dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan"- Al Nahl 16:96"

No comments:

Post a Comment